Preview De Sims 4 Aan het Werk

DeSims4.com preview De Sims 4 Aan het Werk

Op 2 april komt De Sims 4 met het eerste uitbreidingspakket: Aan het Werk. Tijd voor de Sims om hun mouwen op te stropen en aan de slag te gaan als agent, wetenschapper, dokter of ondernemer. We hebben al een beetje kennis kunnen maken met deze beroepen via de gameplay trailers en de leuke blogs, maar toch had Electronic Arts (EA) nog een aantal leuke verrassingen en ontdekkingen voor ons bij de preview van dit nieuwe uitbreidingspakket. De plaatjes in deze preview zijn aanklikbaar.

Experimenteren op collega’s

Door middel van een live verbinding met Amerika liet Sims 4 producer Simguru Azure ons van alles zien over het spel. Ze liet ons kennis maken met Magnus, een wetenschapper. We gingen mee naar zijn werkplek, waar van alles te doen is. Zo kun je er brainstormen, flacons maken die de drinker positieve of minder leuke resultaten kan opleveren, werken aan uitvindingen, maar ook je Simstraal uittesten op nietsvermoedende collega’s. Richt je Simstraal op een andere Sim en laat hem of haar bevriezen, uitbarsten in een paniekaanval, plotseling doodmoe zijn of het idee hebben dat ze hun pyjama aan moeten doen. Hoe comfortabel een pyjama ook kan zijn, Magnus zijn collega stelde het niet echt op prijs.

Uitvindingen maken schijnt ook niet zomaar gedaan te zijn. Als advies wordt er meegegeven om een goede band op te bouwen met de machine waar je uitvindingen mee kunt ontwikkelen, de uitvindingenmaker. Dit kost misschien wat extra tijd, maar het heeft betere en snellere uitvindingen als resultaat. Daarnaast opent het in verloop van tijd meer en meer gameplay!

Preview uitbreiding

Het werken met een uitvindingenmaker en een Simstraal klinkt natuurlijk ontzettend spannend, maar een nieuwe dood zal je in deze uitbreiding niet vinden. Wetenschappers opgelet! Als een apparaat je vraagt om op het rode knopje te drukken, zou ik dat niet doen als ik jou was. Wie weet loopt het verkeerd af.

Vrije keuze

Wat ik zelf erg prettig vind is dat deze uitbreiding je opties biedt. Wil je een dagje meedraaien, dan ga je gezellig met je Sim mee naar zijn of haar werk. Maar heb je het druk met een ander familielid, dan kun je je Sim ook naar zijn werk sturen zoals je dit bij de andere carrières gewend bent. Zo kun je op maandag met mevrouw mee naar het politiebureau om misdadigers op te sporen, om dinsdag met haar man te werken aan een nieuwe uitvinding of een bezoekje te brengen aan Sixam, de plek waar aliëns vandaan komen.

De locaties zijn overigens alleen beschikbaar voor de Sims die het beroep uitvoeren en alleen tijdens werktijd. Je zult het ziekenhuis, wetenschapslab en politiebureau niet vinden op de kaart. Daarnaast wordt je aan het einde van je werkdag naar huis gestuurd. Dus zorg ervoor dat je die ene belangrijke taak nog snel uitvoert voordat je werktijd voorbij is, anders zal je moeten wachten tot je volgende werkdag.

Aliëns van Sixam

Voor het eerst is het nu ook mogelijk om aliëns op te zoeken. Wetenschappers kunnen in het lab een weg vinden naar Sixam, een galaxy-achtige open plek waar aliëns vandaan komen. Aliëns komen in allerlei vormen voor. We hebben aliëns gezien met paarse, blauwe en groene huidskleuren en sommigen hadden zelfs puntoren, maar aliëns hebben nu ook de vaardigheid om zich te vermommen… tot een Sim! Zo hebben wij de kans gehad de ware gedaante van Magnus te zien. Dus hou die chagrijnige buurman vooral te vriend. Je weet maar nooit wat hij gaat doen!

Wij kunnen nu aliëns dus opzoeken. Maar ook de aliëns komen zo af en toe een kijkje nemen in de wereld van de Sims, om soms ook een sim te lenen. Daarnaast maken mannelijke Sims kans terug te keren met een extra terrestriale verrassing. Ja, de mannelijke zwangerschap van aliëns is terug!

Magnolia Promenade

Een ander onderdeel van de uitbreiding waar fans vol spanning naar uitkijken is het ondernemerschap. Natuurlijk was dit het eerste wat wij gingen uittesten in de nieuwe buurt die Magnolia Promenade heet. De buurt bestaat uit 4 kavels, waarvan er 3 al bezet zijn met winkels. Eentje is nog vrij en hier kun je dus zelf je eigen huis of winkel bouwen. Daarnaast is het ook mogelijk om een winkel te plaatsen in de andere buurten Oasis Springs en Willow Creek.

Actief ondernemen

Als ondernemer is het echt de bedoeling dat je Sim gaat ondernemen. Wanneer je Sim liever spelletjes speelt achter de computer, lopen de klanten zonder aankoop zo de winkel weer uit. Dus praat met je klanten of huur iemand in om met je klanten te praten. Zo kun je onder andere vragen naar hun voorkeur of budget en hun eventuele vragen beantwoorden.

Zijn de klanten klaar om af te rekenen, dan verschijnt er een winkelwagentje boven hun hoofd en kun je met je tablet de betaling uitvoeren. Een beetje de omgekeerde wereld, want de kassa gebruik je weer om medewerkers in te huren en bedrijfsuniformen te regelen. Ook kun je via de kassa je winstmarge instellen, van de goedkope 5% tot en met de exorbitante 100%. Hoewel je met je tablet nu dus klanten door je hele winkel verspreid kunt laten afrekenen, mis ik stiekem toch een beetje de rij bij de kassa en de klungelige caissière die de kassalade in haar buik geduwd krijgt.

Preview uitbreiding

De keuze in wat je wilt verkopen is ontzettend groot! Namelijk alles wat je in de catalogus kunt kopen, maar je kunt ook de gevonden of zelfgemaakte voorwerpen van je Sims verkopen. Het is een grote uitdaging om een winkel te starten met zelfgemaakte voorwerpen, omdat je naast het helpen van klanten en het verkopen van producten je ook moet zorgen dat je nieuwe producten maakt.

We hebben gemerkt dat er in het algemeen al best veel klanten op je winkel afkomen, maar wil je een groter publiek, dan kun je een advertentie plaatsen op internet of via televisie. Ook dit is via de kassa te regelen.

Winkelpunten

Tijdens het ondernemen kun je punten verdienen. Met deze punten kun je jouw winkel uitbreiden met een nieuwe optie zoals het sneller aanvullen van je voorraad of een extra medewerker vrijspelen. Je kunt maximaal 3 medewerkers inhuren, maar de tweede en derde medewerker moet je dus wel eerst vrijspelen met de winkelpunten die je kunt verdienen. Je medewerker komt trouwens na het aannemen niet meteen opdagen, maar pas de volgende keer dat de winkel open gaat.

Preview uitbreiding

Nieuwe voorwerpen

Naast dat het spel nieuwe opties biedt, is er ook meer keuze in de catalogus. Zo zijn er grote ramen om je winkel een open uitstraling te geven, veel wanddecoratie om je zaak een persoonlijk tintje te geven en lekker zittende banken voor de mannen, als de vrouwen weer eens een kledingwinkel induiken. Met de nieuwe fotografievaardigheid kun je niet alleen foto’s maken met je smartphone en in de fotostudio, maar zijn er ook camera’s in de catalogus te vinden.

Misdaad en medische onderzoeken

De politie en dokter carrière hebben mij positief verrast en bieden veel gameplay. Als agent werk je niet alleen op het politiebureau, maar bezoek je ook, nadat een zaak je is toegewezen, de ‘crime scene’. Hier verzamel je bewijsmateriaal en getuigenissen. Het spel geeft links bovenin het scherm aan precies wat je moet doen om een stap verder te komen in je onderzoek. Het is verstandig om net wat extra bewijsmateriaal te verzamelen, want bij het onderzoeken bleek een aantal monsters geen nuttige resultaten op te leveren. Wanneer je eenmaal de crime scene hebt verlaten, kun je niet meer terug om nog meer bewijsmateriaal te verzamelen. Alles wordt na je vertrek netjes opgeruimd.

Toen de blonde dokter aankwam bij het ziekenhuis, bleken er al een aantal patiënten te wachten op hun bedjes, dus besloot ze maar meteen te beginnen met het onderzoeken van de eerste patiënt. Als dokter heb je, net als bij de andere carrières een aantal opties om een stap verder te komen. Zo kun je als dokter na een aantal diverse onderzoeken en het analyseren van de informatie een diagnose stellen en je patiënt behandelen. Hoe uitgebreider je onderzoek, des te beter is de diagnose. Alleen vandaag werd het onderzoek verstoord toen de dokter werd opgeroepen. Een hoogzwangere vrouw was het ziekenhuis ingekomen en stond op het punt om te bevallen. Bijna ging het mis toen ze plotseling het hart van moeders in haar handen had, maar uiteindelijk beviel de vrouw van een gezond zoontje. Eenmaal terug op de afdeling bleken een aantal patiënten te zijn vertrokken. Het duurde ze allemaal iets te lang. Oopsie!

Voorlopige conclusie

Het uitbreidingspakket heeft de adviesprijs van €39,99 gekregen en ik vind het zijn geld waard. Je krijgt 4 nieuwe beroepen die allemaal interessante gameplay hebben. Daarnaast is het ook nog mogelijk om het ondernemerschap met een andere carrière te combineren. En vergeet de aliëns niet met hun handelingen die ze kunnen doen bij onschuldige Sims of andere aliëns!

Wat ik super vind aan dit pakket is dat het je mogelijkheden biedt. Heb je zin om samen met je Sim flink aan de slag te gaan? Ga dan met hem mee naar de werkvloer en laat hem hard werken aan zijn taken, of gezellig babbelen met zijn collega’s. Maar heb je er een dagje geen zin in, dan kun je jouw Sim ook naar zijn werk sturen zoals je dit bij de andere carrières gewend bent en thuis op hem wachten of je vermaken met familieleden. Zo hoef je niet elke werkdag verplicht mee en word je de carrière dus ook niet snel zat.

Vooral voor Sims-fans die zich tot nu toe snel verveelden tijdens het spelen, kunnen hun lol op met ondernemen. In het ondernemerschap heb je meer opties gekregen, dingen die het runnen van je eigen winkeltje realistischer maken, iets waar ik van houd. Ik vind dat dit onderdeel goed in elkaar zit, al mis ik wel de pashokjes in de kledingzaken, de rij ongeduldige klanten bij de kassa en de vrijheid om je paspop aan te kleden die je wel met je Sim in CAS hebt.

Dat je alleen als dokter naar het ziekenhuis kan, als agent naar het politiebureau en als wetenschapper naar het wetenschapslab is jammer, maar daar kan ik mee leven. Wat ik wel minder vind is dat je Sim aan het einde van de werkdag meteen naar huis wordt gestuurd en buiten werktijd ook niet de mogelijkheid heeft om op zijn werkplek te verschijnen. Als je lekker in het spel zit en je probeert de taken te volbrengen heb je niet altijd de tijd in de gaten… en oh, daar is het laadscherm al.

Ikzelf kijk zeker uit naar de release op 2 april. Ik vind het een leuke uitbreiding en zal het ook zeker aanschaffen. Tijdens de preview hebben we nog niet alles van het spel kunnen ontdekken, maar dat is alleen maar een goed teken. Zo wil ik vooral nog een keer een boef vangen en een zaak daarmee compleet oplossen. Ook zou ik een klein winkeltje willen uitgroeien tot een bloeiende zaak.

Het is een leuke uitbreiding voor Sims-spelers die zich verveelden, doelen willen bereiken en van opties houden. Herken jij je in deze punten? Dan is de uitbreiding De Sims 4 Aan het Werk zeker een aanrader.

Door Kym3009 (namens DeSims4.com en SimsPlanet.com)

Vanaf 2 april verkrijgbaar: Sims 4 Aan het Werk
Het is al mogelijk De Sims 4 Aan het Werk vooraf te bestellen bij diverse webshops. We hebben een handig overzicht gemaakt met goedkope en betrouwbare webwinkels. Zo weet je precies welke winkel goedkoop of juist duur is. Pre-order direct en speel het spel vanaf 2 april!
Koop Sims 4 Aan het Werk hier

© DeSims4.com. Alle rechten voorbehouden. Deze fansite is geen eigendom van Electronic Arts of Maxis.

Partner site: DownloadSims5.com